Najvisa planina, na koju se jos nije popeo covek, nalazi se na Himalajima, u Sikimu, i zove seZemu Gap Pin. Planina je visoka 7.780 metara i zauzima tek 31. mesto medju najvisim planinskim vrhovima sveta.

Najvise sneznih padavina u toku 12 meseci zabelezeno je izmedju 19. februara 1971. i 18. februara 1972. godine na planini Maunt Rajnie, u americkoj drzavi Vasington: ukupno 31 metar i deset santimetara belog pokrivaca.

Za dvadeset minuta na Zemlju padne toliko Sunceve energije koliko covecanstvo danas utrosi za godinu dana.

Najveca pritoka jedne pritoke je reka Piliomajo, dugacka 1609 kilometara, koja je pritoka reke Paragvaj (2415 kilometara), koje je opet pritoka 4025 kilometara dugacke reke Prana u Juznoj Americi.

Najseverniji glavni grad je Rejkjavik na Islandu, a najjuznija prestonica je Velington, na Novom Zelandu.

Najveca zajednica naroda je Britanski Komonvelt, udruzenje 47 nezavisnih i suverenih drzava, njihovih kolonija i cetiri pridruzene drzave. Komonvelt se prostire na skoro 34.000.000 kvadratnih kilometara i ima preko jedne milijarde stanovnika.

Za najmanju drzavu na svetu se ponegde smatra Red malteskih vitezova, ciji Veliki majstor ima svoje sediste na jednom od sedam rimskih brezuljaka. Njegova rezidencija – Vila del Priorato di Malta – se proteze na 1,2 hektara, a ovaj Red ima cak i predstavnike u nekim drzavama, koji uzivaju diplomatski imunitet.

Najvece temperaturne razlike izmerene su u podrucju sibirskog ‘hladnog pola’, na istoku Rusije. Kod Verhojanska one variraju izmedju minus 70 (zimi, naravno) do plus 36,7 (leti), odnosno preko 106 Celzijusovih stepeni.

Advertisements